La llàgrima és fascinant. Aquí tens algunes curiositats sobre ella:

  1. Hi ha tres tipus de llàgrimes: Les llàgrimes basals (mantenen l’ull humit i nodrit), les llàgrimes reflexives (resposta a irritants, com a pols o fum) i les emocionals.
  2. Composició química: És una mescla d’aigua, sals, proteïnes i lípids. Cada tipus de llàgrima té una composició lleugerament diferent.
  3. Perdurar en la superficie ocular: Una llàgrima saludable ha de mantenir-se estable i sense evaporar-se sobre la superfície de l’ull almenys 10 segons sense parpellejar
  4. Producció diària: L’ull humà produeix llàgrimes constantment per a mantenir la superfície ocular humida. Una persona produeix al voltant de 5 a 10 mil·lilitres de llàgrimes al dia.
  5. Llàgrimes anti-bacterianes: Les llàgrimes contenen lisozims que ajuda a prevenir infeccions oculars.
  6. Congelació de la llàgrima: En climes extremadament freds la llàgrima es pot congelar en les pestanyes i els ulls, la qual cosa pot ser molt dolorós i perillós.
  7. Influeix en la visió: Una de les principals funcions de la llàgrima és contribuir a una visió optima, per a això ha de mantenir la superfície de l’ull humectada i regular.

 

En la societat actual atribuïm les llàgrimes a emocions o estats d’ànim. De vent segur que has sentit el terme “llàgrimes de cocodril” però saps d’on procedeix?

Llàgrimes de cocodril s’empra per a referir-se a l’expressió de falsa tristesa. Encara que els cocodrils no ploren per emoció, solen secretar llàgrimes quan mengen per a ajudar a lubrificar les seves mandíbules i millorar la digestió de les seves preses.

Coneixies aquestes dades sobre les llàgrimes? 😊

© 2019 Lleida Visió Centre Oftalmològic | Av. Prat de la Riba 23, Travessia Humbert Torres . Lleida 25006. | 973 800 331

Urgencias: 622 239 000 | lleidavisio@lleidavisio.com