Degeneració macular associada a la edat (DMAE)
La DMAE és una malaltia degenerativa de la zona central de la retina, la màcula. Aquesta àrea proporciona l’agudesa visual, la qual permet a l’ull percebre detalls fins i petits. Així doncs, necessitem la màcula per tal de poder llegir, conduir, reconèixer cares, etc.
La degeneració macular ocasiona diferents símptomes en cada persona. Pot ser que al principi de la malaltia no es manifestin, o que únicament es noti una petita metamorfopsia (els objectes es veuen distorsionats al centre). En casos més avançats, la metamorfopsia augmenta i produeix una disminució progressiva de la nitidesa en la part central del camp visual i alguns pacients manifesten veure la presencia de taques negres en el centre del seu camp visual, les quals els hi impedeixen la lectura, la conducció, etc.
Despreniment de retina
En el despreniment de retina, s’origina la separació de la retina (la capa més interna de l’ull) i la coroide (la capa mitjana), generalment, degut a la presència de forats en la retina.
Aquesta enfermetat apareix, en general, com a conseqüència de la tracció que es produeix a la retina quan el vitri se separa d’ella. Aquesta separació de la part posterior del vitri (el gel que omple la part interna del globus ocular) és molt freqüent i habitualment es produeix sense donar cap altre problema, però quan existeixen lesions degeneratives a la retina, aquesta es pot trencar en aquest procés i ocasionar un despreniment de retina. Una vegada s’ha produït el forat a la retina, comença a passar per ell, el fluid i va separant progressivament la retina.
Els pacients noten la manca de visió, parcial o total, en la part del camp visual que correspon a la retina separada. Moltes vegades abans de la pèrdua de visió, els pacients, poden manifestar veure mosques volants o miodesopsies.
Retinopatia diabètica
La retinopatia diabètica és una complicació ocular de la diabetis, causada pel deteriorament dels vasos sanguinis els quals irriguen la retina.
Existeix una alteració en la permeabilitat dels vasos més fins, provocant que perdin líquid, això ocasiona que s’acumuli en la retina. Si aquesta acumulació afecta la zona central o màcula, pot donar lloc a una disminució de la visió a causa d’un edema macular.
D’altra banda, es produeix una oclusió dels vasos degut a les zones de la retina sense oxigen. Aquesta retina sense oxigen produeix substàncies les quals estimulen el creixement de nous vasos patològics, i poden desenvolupar hemorràgies en l’interior de l’ull, així com, en els estadis finals de la malaltia, es pot desenvolupar un despreniment de retina i un glaucoma neovascular.