Blefaritis

Definim la blefaritis com la inflamació del teixit que forma els marges de la parpella.

Normalment el seu origen es deu a un mal funcionament de les glàndules de Meibomio o tarsals, les quals es troben en el marge palpebral. En els pacients amb blefaritis aquestes glàndules es troben obstruïdes, les secrecions queden estancades i formen àcids grassos que irriten la superfície ocular.

El marge de les parpelles es mostra en aquests casos inflamat i enrogit. L’ull s’irrita i produeix secreció mucosa que s’acumulen en el marge palpebral, creant sovint una crosta.

Entropion i ectropion

Entropion és una mal posició de les parpelles, més freqüentment de la parpella inferior, la qual s’inverteix en direcció a la superfície de l’ull. El contacte i el rosament de les pestanyes causa una irritació en l’ull.

L’entropion no l’hem de confondre amb  la triquiasi, on són les pestanyes les que estan mal posicionades i no la parpella.

L’ectropion és una mala posició de la parpella, on es produeix una separació i la caiguda de la parpella inferior respecte el globus ocular. A diferència de l’entropion, aquest no està en contacte amb la superfície ocular.

Aquestes dues afeccions són causades principalment pel procés d’envelliment i la consegüent laxitud dels teixits, però també pot ser degut a traumatismes oculars, cicatrius, i lesions de les parpelles i la conjuntiva.

Ptosis palpebral

És una afecció la qual causa una caiguda de la parpella superior. Aquest descens pot ser total o parcial, segons el grau d’afecció que provoqui en la visió.

Està associada principalment a l’edat i l’envelliment, però també es pot donar en usuaris de lents de contacte a causa del rosament de la lent amb la còrnia, traumatismes, etc. També existeixen causes neurològiques les quals poden ser greus , per això és important la visita a l’oftalmòleg.

Obstrucció de punt llagrimal

És quan la llàgrima no pot ser drenada cap al conducte llagrimal, ocasionant així un llagrimeig continuat o epífora. Aquest llagrimeig és molt molest per al pacient que ho sofreix, i empitjora amb condicions desfavorables, com per exemple amb molt fred, vent o amb l’ús d’aires condicionats o calefactors.