Ull Sec

Considerem la síndrome d’ull sec a totes aquelles circumstàncies en les quals existeix una lubricació ocular insuficient.

És una de les causes més freqüents de consulta oftàlmica, degut a les molèsties que causa. Els factors que influencien en la seva aparició són: l’edat, la menopausa, el tabaquisme, alguns medicaments, entre altres.

Conjuntivitis

La conjuntivitis és una de les causes més freqüents d’urgència oftalmològica. Els ulls es fiquen vermells degut a la inflamació de la conjuntiva, aquesta conte petits vasos sanguinis, que quan s’inflamen adquireixen un aspecte rogenc.

Existeixen diferents tipus de conjuntivitis, segons quina sigui la seva etiologia: La conjuntivitis viral, la bacteriana i la al·lèrgica.

La conjuntivitis pot aparèixer en un o en ambdós ulls, i segons quin tipus de conjuntivitis sigui pot ser molt contagiosa, així doncs, la conjuntivitis vírica es transmet ràpidament entre persones pel que és molt important tenir cura de les mesures d’higiene.

Pterígion o terigion

Considerem Pterígion al creixement anormal de teixit en la conjuntiva (teixit fi i transparent que cobreix la superfície externa de l’ull) a causa de la inflamació, aquest tendeix a dirigir-se des de la part blanca de l’ull fins al teixit de la còrnia. Aquest inflamació pot ser per la falta d’hidratació, per l’exposició solar excessiva, el vent i altres agents irritants.

Els símptomes més habituals que manifesten els pacients és la sensació de cos estrany en l’ull, i quan progressa, pot provocar un astigmatisme irregular el qual afecta la visió.

Queratocono

El queratocono és una malaltia la qual provoca un aprimament progressiu en el centre de la còrnia, donant així, un astigmatisme irregular. El teixit del voltant va perdent la curvatura esfèrica adquirint una forma d’un con. Aquesta afecció en la curvatura corneal provoca una important alteració en la visió del pacient.

En els casos que la malaltia està molt avançada, es poden donar cicatrius, inclús trencaments en la capa més interna de la còrnia.

Aquesta malaltia se sol presentar en l’adolescència i en adults joves. Sol ser bilateral i la seva progressió és molt variable, havent-hi casos que quasi no progressa amb els anys.

L’etiologia és totalment desconeguda, encara que es coneixen factors hereditaris i certes relacions amb malalties genètiques.