👁️ T’has preguntat com afecten els dispositius electrònics als teus ulls? 📱💻

L’ús constant de dispositius electrònics, com a telèfons intel·ligents, tauletes i ordenadors, ha generat preocupació sobre els seus efectes en la visió i la salut ocular.

L’exposició prolongada a les pantalles pot causar fatiga visual, sequedat ocular, irritació i dificultat per a enfocar correctament. A més, la llum blava emesa per aquests dispositius pot afectar el cicle de somni, la qual cosa causar trastorns del son i fatiga crònica.

Els nens i adolescents són especialment vulnerables, ja que passen cada vegada més temps enfront de pantalles en comparació amb generacions anteriors. Això planteja inquietuds sobre el desenvolupament visual adequat i el risc de miopia progressiva.

En general, la imatge d’una pantalla, sigui del televisor, de l’ordinador o d’un altre dispositiu electrònic, no és estàtica, sinó que es forma per la successió contínua d’imatges, cosa que provoca cansament visual. Una altra pràctica que incideix en aquesta fatiga és que quan fem servir ordinadors o mòbils, estem constantment mirant a curta distància, la qual cosa suposa un esforç d’enfocament superior al que fem servir en la visió llunyana. La fatiga visual es pot traduir en sensació de cansament, molèsties oculars i fins i tot mal de cap, sobretot en el cas de patir un petit defecte refractiu no corregit amb les ulleres adequades.

Avui dia, és relativament freqüent trobar persones que presenten molèsties inespecífiques, somnolència, sensació de sequedat i irritació dels ulls per un ús intensiu de l’ordinador. Tots aquests símptomes es poden atribuir a la disminució del parpelleig i la conseqüent minva en la secreció lacrimal, sobretot en ambients amb aire condicionat i baixa humitat.

Els símptomes d’ull sec són variats i consisteixen en cremor, ardor, enrogiment, picor, sensació de sorra, etc. Front una pantalla disminueix la freqüència del parpelleig, a causa de la fixació visual, fa que la llàgrima s’evapori i desencadena una mala lubricació dels ulls. Els afectats solen queixar-se d’ull vermell o de visió fluctuant després d’una jornada perllongada davant de la pantalla.

Per a mitigar aquests efectes, és crucial prendre descansos freqüents, seguir la regla “20-20-20” (cada 20 minuts, mirar durant 20 segons a 20 peus (6m) de distància) i ajustar la configuració de lluentor i contrast dels dispositius per a reduir la fatiga ocular. Es recomana mirar les pantalles des d’una distància prudencial, uns 50cm de l’ordinador i 30 dels mòbils. També pot pal·liar la simptomatologia d’ull sec, l’ús de llàgrimes hidratants per a millorar la lubricació de l’ull.

En resum, encara que els dispositius electrònics són una part essencial de la nostra vida quotidiana, és important usar-los amb moderació i prendre mesures preventives per a protegir la salut visual a llarg termini.

 

LLEIDA VISIÓ, CLÍNICA OFTALMOLÓGICA A LLEIDA

© 2019 Lleida Visió Centre Oftalmològic | Av. Prat de la Riba 23, Travessia Humbert Torres . Lleida 25006. | 973 800 331

Urgencias: 622 239 000 | lleidavisio@lleidavisio.com