Els coronavirus són un grup extens de virus d’ARN. Poden causar diverses afeccions com el refredat comú, o bé malalties més greus com bronquitis, bronquiolitis, pneumònia, entre altres.

Els coronavirus, va ser descrit per primer cop a finals de la dècada del 1960. A principis del 2020, les autoritats xineses van notificar una nova epidèmia d’un coronavirus (2019-nCoV) a la ciutat de Wuhan. El 24 de gener de 2020, algunes fonts indicaven que hi havia més de 1300 casos identificats, principalment a la Xina, però també als Estats Units, França, Tailàndia, Japó, Nepal i Corea del Sud.

Li Wenliang, oftalmòleg de 34 anys, juntament amb 6 altres metges, va alertar per primera vegada sobre la malaltia. A l’hospital de Wuhan, on ell treballava, van ingressar diversos pacients amb símptomes similars al SARS, l’epidèmia causada per un altre coronavirus l’any 2003 el qual va matar 800 persones aproximadament. Wenliang va ser acusat, per les autoritats xineses, de “difondre rumors falsos” i “perturbar greument l’ordre social”.

El dia 8 de Gener, Li Wenliang va atendre a una pacient amb glaucoma la qual era portadora del virus. Dos dies després va començar a trobar-se malament, amb els símptomes típics del virus: mal de gola, tos seca, febre i dificultat per respirar. Va ser ingressat a l’hospital de Wuhan on va seguir empitjorant amb el pas dels dies, fins que, finalment, la matinada del 7 de febrer va morir.

La relació entre els coronavirus i l’oftalmologia

Segons alguns informes de l’acadèmia americana d’oftalmologia, suggereixen que el nou brot de coronavirus pot causar conjuntivitis. Així doncs, s’han fet una sèrie de recomanacions per als oftalmòlegs perquè actuïn de forma ràpida i eficient davant la possibilitat d’un pacient amb coronavirus.

  • Comprovar si el pacient presenta també símptomes respiratoris

  • Preguntar si a viatjat a la Xina o si alguna persona del seu entorn acaba de tornar-hi

  • Els especialistes han de protegir-se de forma adequada la boca, el nas i els ulls davant la sospita d’un pacient amb el coronavirus.

CategoryLleida Visio
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 Lleida Visió Centre Oftalmològic | Av. Prat de la Riba 23, Travessia Humbert Torres . Lleida 25006. | 973 800 331

Urgencias: 622 239 000 | lleidavisio@lleidavisio.com