El cristal·lí és la lent natural de l’ull que ens permet enfocat la imatge tant en visió llunyana (> 6 metres) com propera (aproximadament 20-30 cm). Degut a canvis naturals relacionats amb l’edat i a d’altres induïts per diferents factors (diabetis, traumes, exposició a radiacions o alteracions metabòliques, per exemple), el cristal·lí perd transparència, és a dir, s’opacifica, donant lloc a l’aparició de la cataracta. Els símptomes habituals són: pèrdua progressiva de la visió, visió amb “boira”, enlluernaments amb les llums (especialment per la nit), miopització (efecte de veure millor de prop sense ulleres quan abans no era possible), entre d’altres.

Actualment l’única mesura disponible i efectiva per a resoldre aquesta situació és la cirurgia de la cataracta amb lent intraocular (facoemulsificació). Aquesta intervenció es realitza de manera ambulatòria (requereix un ingrés de poques hores), amb anestèsia tòpica (gotes) o local (operació indolora), i consisteix principalment en extreure la cataracta amb ultrasons a través d’una incisió o tall petit (2 mm) i implantar una lent introcular (LIO) en el seu lloc. La duració de la intervenció sol ser d’uns 10-15 minuts i es realitza en cada ull per separat, amb uns dies de diferència (generalment una setmana). Depenent de les necessitats i característiques oculars de cada pacient, el tipus de LIO podrà ser monofocal (enfocada a una distància, generalment per a lluny) o multifocal (enfocada a varies distàncies: lluny, intermèdia i a prop). En casos d’astigmatisme elevat, aquestes lents poden incorporar la correcció d’aquest (LIO tòriques).

El postoperatori és curt. Generalment es realitza un control al dia següent de l’operació, a la setmana i al mes; després d’aquesta última visita es pot donar l’alta de la cirurgia. Amb l’excepció d’algunes limitacions en l’activitat física (per exemple, esport, banys en piscines o platja), la recuperació visual és ràpida i es pot fer vida normal als pocs dies.

CategoryLleida Visio
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 Lleida Visió Centre Oftalmològic | Av. Prat de la Riba 23, Travessia Humbert Torres . Lleida 25006. | 973 800 331

Urgencias: 622 239 000 | lleidavisio@lleidavisio.com